Kuyumculukta 3D Modelleme ve 3D Yazıcı

seohaberleri

Forever StarTR!
Seo Uzmanı
Katılım
28 Mayıs 2020
Mesajlar
1,760
Yaş
33
Konum
Ankara
İlgi Alanı
SEO
Cinsiyet
Erkek
Kuyumculuk sektöründe 3D modelleme ve 3D yazıcı son derece büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada söz konuşur sektörde kullanılan 3D modelleme ve 3D yazıcı ile ilgili bilinmesi gereken çeşitli bilgileri sizler için derledik. Şimdi gelin konusunda bilinmesi gereken noktaları ve merak ettiklerinizi hep birlikte inceleyelim.

Mücevher için 3D baskının kullanımıyla ilgili birçok yanılgı yer almaktadır. 3D baskı ile ilgili kesin olan bir şey söylenebilir ki bu teknolojinin kuyumculuk sektörü ile ilgisi olan herkes için oyunun kurallarını değiştirdiğidir. Dünyanın her yerinden kuyumcuların bu teknolojiye aşık olduklarını rahat bir şekilde ifade edebilmemiz mümkündür.

Kuyumculuk sektöründe 3D baskının çoğu insanın düşündüğü gibi doğrudan metal 3D baskı teknolojileriyle hiçbir ilgisi yoktur. Doğrudan metal baskıyı kullanmak mümkün olsa da maliyetler çok yüksektir ve bu nedenle kuyumcuların çoğu diğer seçenekleri kullanmayı tercih eder. Öyleyse, katmanlı imalatın 3D baskı ile mücevherlerin nasıl yardımcı olabileceğini öğrenelim. Öncelikle dünyanın her yerinden kuyumcular tarafından kullanılan değerli eşyaların üretiminin geleneksel yöntemlerine yakından bakalım. Birincil süreçleri açıklayan teknik ayrıntıları atlayacağız. Şimdi gelin bu adımları hep birlikte inceleyelim.

3D Modelleme ile takı Nasıl Hazırlanır?

3D modelleme ve 3D baskı makineleri ile çeşitli takı ve mücevherlerin basımının gerçekleştirilebilmesi mümkündür. Bu doğrultuda söz konusu süreçleri aşağıdaki gibi detaylandırabiliriz.

1. Master Tasarım (Takı Modeli)

Önce ana model yapılır. Genellikle kil veya özel mum modellenerek elle yapılır.

2. Basın Formu Yapmak

Ana model kullanılarak bir basın formu oluşturulur. Ana model bir sıvı ile kaplıdır. Sertleştikten sonra nesne yarıya indirilir. Artık döküm için ara balmumu modelleri oluşturmak mümkün.

3. Ara Model

Özel bir mum ve pres formu kullanılarak ara model yapılır.

4. Döküm Kalıbının Yapılması

Ara model alçı ile kaplanır, bu şekilde döküm kalıbı yapılır.

5. Parçanın Dökümü

Kalıp içindeki alçı sertleştikten sonra sıvı metal dökülür. Balmumunun yerini alır.

6. İşlem Sonrası

Son ürün dikkatlice çıkarılır, mekanik olarak işlenir ve cilalanır.

3D Baskı ile Altın Basmak Mümkün Mü?

Daha önce de belirtildiği gibi, 3D baskı, döküm sürecini optimize etmeye hizmet eder ve tamamen ikame olarak görülmemelidir. 3D baskı yardımıyla takı yapma işlemi, örneğin DMLS (Doğrudan metal lazer sinterleme) gibi metalde doğrudan 3D baskı ile karıştırılmamalıdır. İkincisinde, nesne metal tozu kullanılarak oluşturulur ve altın veya diğer değerli alaşımların kullanılması çok pahalıdır. Ayrıca doğrudan metal 3D baskı için minimum eleman boyutu 1-2 mm'den az olmamalıdır. Oysa takı genellikle birçok küçük eleman içerir. Bununla birlikte, değerli metallerde 3D baskı hala uygulanmaktadır. Örneğin, tasarımcı Lionel Theodore Dean, metal için 3D yazıcıyla bir dizi altın süsleme yapmıştır.

Özetlemek gerekirse, 3D baskı, takıları çok daha ekonomik hale getiriyor. Bu teknoloji, CNC işleme gibi kuyumcular tarafından halihazırda kullanılmakta olan geleneksel üretim yöntemleriyle desteklenebilir.ve öğütme. Birçok müşteri, mağazalardan normal ürünler yerine talep üzerine yapılan benzersiz parçaları satın almayı sever. Bazı mücevher girişimcileri, tüm ürünlerini talep üzerine üretir. Müşteri sitedeki ürünü seçip "Sipariş ver" düğmesini tıklamadan önce ürün mevcut değildir. Dolayısıyla kuyumcunun showroomlara veya pahalı depolama tesislerine fazladan para harcaması gerekmez. Sizlerde gibi konular ve daha fazlası için hemen adresine gelebilirsiniz.
 
StarTR Bilgilendirme!
Yazılan Yorumlar Genel Ahlak Kurallarına Uygun Olmak Zorundadır. Bu Konuda Hassasiyet Göstermenizi Rica Ediyoruz.

Benzer konular

Üst